מדריך החומרים כלים ומושגים נפוצים בקוספליי המחודש!
אז ככה : נושא החומרים הקודם מעפן. כתבתי שם כמה דברים לא הכי נכונים,יש שם כמה דברים(בעיקר בדים) שאף אחד לא משתמש בהם בקוספליי,ואין מספיק הודעות שמורות ככה שאני לא יכול להרחיב את הנושא ההוא כי די הגעתי למספר התווים המקסימאלי בכל הודעה. ולכן,זאת הזדמנות טובה לכתוב את נושא החומרים הזה מחדש,ולהרחיב עם עוד דברים,וגם להוסיף מילון מושגים נפוצים. אם אתם חושבים שחסר פה איזה משהו שצריך להיות פה\שאני טועה בקשר למשהו שכתבתי,אתם מוזמנים להעיר לי.
מושגים
Heat forming\Thermoforming - תהליך של לקיחת משטח שעשוי מחומר מסויים,חימום של אותו החומר עד שהוא מקבל גמישות כמו של בד,וכיסוי החומר בזמן שהוא חם על תבנית בשביל שאותו החומר יקבל את הצורה של השבלונה כשהוא מתקרר. יש שתי שיטות לThermoforming שאני מכיר :
- Vacuum forming - שימוש בשולחן וואקום בשביל למשוך את ההמשטח לתוך התבנית. הסבר על שולחן וואקום בהמשך
- Preassure forming - אם בVacuum forming אנחנו מושכים את המשטח לתוך התבנית,אז בשיטה הזאת אנחנו מפעילים לחץ על המשטח לתוך התבנית. פתרון זול למי שלא יכול לקנות\לבנות שולחן וואקום.
צבע פריימר(Primer) - במקרים מסויימים לפני שצובעים,מומלץ למרוח שכבת בסיס עם חומר שמתפקד בתור פריימר. התפקיד של הפריימר הוא להכין את החומר לצביעה. הוא מאפשר לצבע להדבק בצורה טובה יותר לחומר ויכול ליצור שכבה ראשונית חלקה יותר מאשר צביעה בלי שימוש בפריימר. פריימר זה לא שם של מוצר,אלה סוג של צבע
גזרה(Pattern) - את זה אני מדגיש באדום כי זה אולי אחד המושגים הכי חשובים בקוספליי. גזרה זה סרטוט דו מימדי שאנחנו משתמשים בו בשביל ליצור דברים בצורות שונות. כל הבגדים שתופרים מבוססים על גזרה כזאת או אחרת שמסרטטים על הבד וגוזרים(ואז אחרי זה תופרים). הגזרה היא בעצם הדבר שקובע מה תיהיה הצורה של הבגד\משהו שאנחנו מכינים אחרי שמקפלים את הגזרה. בדרך כלל מעתיקים את הגזרה על הבד או על לוח שעשוי מחומר מסויים ששטוח בזמן שמסרטטים את הגזרה. זה אחד המושגים הכי בסיסיים ביצירה ומאוד חשוב לדעת אותו.
ספוילר:
מאט וגלוס(Matte\Gloss) - בהסבר די קצר ופשוט : מאט וגלוס אלה שתי תכונות של צבע שהפוכות אחת לשניה. גלוס אומר שהצבע מחזיר אור והשתקפות,בזמן שמאט אומר שהצבע שטוח ולא מנצנץ או מחזיר השתקפות. הנה תמונות של iphone כשהצבע של הימיני זה שחור גלוס,והשמאלי זה שחור מאט
ספוילר:
כללי
סול(Craft Foam)
חומר ספוגי דק,שמגיע לרוב בגלילים. הוא קל,גמיש וכשמחמים אותו ניתן לעטוף אותו בצורה מסויימת והוא ישאר ככה ולא יחזור לצורתו המקורית אחרי שהוא יתקרר. ניתן לחמם אותו כמה פעמים שרוצים,אבל צריך להיזהר לא להגיע איתו למעלות גבוהות מדי אחרי הוא מתחיל להיהרס. סול זה חומר נפוץ בבניית שריונות,וניתן לשלב אותו עם מפל(הסבר בהמשך) בשביל ליצור שריונות עם חוזק בסיסי ושכבה חלקה.
בגלל שסול זה חומר ספוגי,לא מומלץ לצבוע עליו ישירות. מומלץ קודם למרוח עליו פרימר\ג'סו(הסבר על ג'סו בהמשך) שישמשו שכבת בסיס חלקה ואז לצבוע,או לחלופין ניתן לצפות אותו בחומר אחר כמו מפל או בד ספאנדקס\ויניל לשכבה החיצונית.
ניתן לקנות אותו בכל חנות יצירה,ומחיר סביר לסול אמור להיות בסביבות ה5 שקל למטר.
ספוילר:
מפל(Styrene?)
חומר פלסטי ממש דק(יותר מסול). הוא טיפה פחות גמיש מסול,אבל הוא חלק ומעולה לצביעה. מפל זה טרמופלסטיק,ככה שניתן להשתמש בו לthermoforming. הקוספליירית שכתבה את האתר הזה משתמשת הרבה במפל בשילוב עם סול לשריונות שלה. ניתן להשיג גם ברוב חנויות היצירה
ספוילר:
קרטון(Cardboard)
כולנו מכירים קרטון. זה שתי שכבות לפחות של נייר שמחוברות בצורה די חזקה בשביל נייר. קרטונים לא הכי גמישים שיש,אבל הם מספיק גמישים וחזקים בשביל ליצור צורות שיהיו בסיס. את הקסדת אנג'מון שלי אני הרכבתי כשהבסיס היה עשוי מקרטון. קרטון אגב לא קונים,אלה מוצאים. בכל עיר יש את הנקודות הקבועות האלה שתמיד זורקים שם קרטון(מאחורי סופרים לדוגמה). זה די פשוט לצאת לעיר ולקחת קרטון שזרקו ^^
ספוילר:
צינורות ולוחות פי וי סי(PVC foam & PVC pipe) - פי וי סי זה חומר פלסטיק קשה שממנו עשויים הצינורות של הכיור. הוא קל ודי חזק,והוא טרמופלסטי. הוא לא גמיש בכלל בטמפרטורת החדר,אבל כשמחממים אותו ניתן לכופף ולשנות לו טיפה את הצורה(בקשר לthermoforming,אני לא 100% בטוח שזה אפשרי על PVC עם תנור ביתי). אני יודע על 2 צורות שבהן אפשר למצוא PVC
- צינור PVC - מעולה בתור בסיס להחזיק ביצירת נשקים,או בשביל להרכיב שלד לכנפיים
- לוח PVC מוקצף - לוח שטוח. כמו כל משטח,ניתן לסרטט עליו גזרות(אבל יהיה קשה לגזור בלי כלי חשמלי בגלל החוזק של הPVC)
ספוילר:
חוט תיל - חוט מתכת גמיש. הוא לא חזק יותר מדי,אבל יש לו חוזק בסיסי וניתן למצוא הרבה שימושים לחות תיל. לדוגמה,ליצור שלד לאיזו צורה שתצופה במשהו או להעמיד בד. אני זוכר שניב הפדופיל השתמש בחוט תיל או משהו שנראה כמו חוט תיל לקוספליי ארקונה שלו :
ספוילר:
נוצות(Feathers) - כולם מכירים נוצרות D: הן עשויות מאותן נשמות גנובות של ציפורים\תרנגולות וכו... הן באות בכל מני גדלים(הגדולות בדרך כלל מתרנגולי הודו). שימוש מאוד נפוץ לנוצות זה כנפיים. אחרי שבונים את השלד של הכנפיים ומכסים אותו בבד,אפשר(אפשר? חובה XD) להדביק נוצות על הבד. חוץ מזה אני בטוח שאפשר למצוא לזה כל מני שימושים אחרים(תיהיו יצירתיים!). למרות שניתן למצוא נוצות ברוב חנויות היצירה בארץ,בדרך כלל לא משתלם לקנות אותן שם + יש מבחר מאוד מוגבל ובדרך כלל לא מתאים של נוצות,ככה שזה משהו שהכי טוב כנראה יהיה להזמין באינטרנט.
ספוילר:
פימו(Fimo) - פימו זה חימר שניתן לעצב עם האצבעות לצורות שרוצים,וניתן להקשות אותו על ידי חימומו ל130 מעלות צלזיוס בתנור. ניתן להשיג אותו בחבילות קטנות בכל חנות יצירה
ספוילר:
קאפה - ציטוט של תאיר :
קאפה זה מעין קרטון שעשוי משכבת ספוג דחוס/קצף מוצק (אני לא באמת סגורה על מה מהם זה, אבל זה בעיקרון סיים שיט) שלכודה בין שני שכבות דקות של דף-קשיח. זה חומר נורא קל, הוא בא בעוביים שונים, זול יחסית, מגיע בחלקים ממש גדולים והוא מאוד יציב וקשיח. נוח להכין איתו נשקים, אפשר לחתוך אותו ולהכין ממנו צורות שונות. בקיצור, דבר שימושי.
ספוילר:
Wonderflex - ציטוט של שני :
"זה מין פלסטיק דק, כשכשמחממים אותו נהיה כמו בד ואז אפשר לעצב אותו לצורה רצוייה והוא מתקשח~". החסרון שלו זה שבישראל בקיץ מאוד חם,והדבר הזה ניהיה בד כבר ב70-80 מעלות צלזיוס,ככה שבקיץ עלול להיות בעיה לאנשים להשתמש בזה. גם אי אפשר לקנות את זה בישראל אז צריך להזמין מEBAY או כל חנות אחרת בחו"ל
ספוילר:
ספוג מזרנים(?) - אותו ספוג נחמד שניתן למצוא בתוך מזרנים. הוא בדרך כלל מאוד עבה ושימוש טוב שאני לפחות מוצא לו זה תפיסת נפח ומילוי דברים. לא ידוע לי על מקום ספציפי שאפשר לקנות ספוג כזה מבלי לקנות איזו מיטה,אבל כן ידוע לי שכמו קרטון גם זה משהו שניתן למצוא בעיר. רק לפני כמה ימים ראיתי אפילו מזרן מפוצץ בספוג כזה זרוק ליד הבית שלי.
עיסת נייר(paper mache) - עיסת נייר זה בעצם ציפוי שעשוי מנייר שהרטיבו אותו בדבק פלסטי שמדולל במים(או תרכובת אחרת. לא חייב להיות רק דבק פלסטי ומים). לוקחים נייר(לרוב עיתונים),גוזרים אותו לרצועות\ריבועים,טובלים כל חתיכת נייר כזאת בתערובת ומניחים על מה שצריך. זאת שיטה מאוד קלה ופשוטה ליצור שכבות,אבל לא הייתי ממליץ עליה ברוב המקרים למי שלא מתחיל. גם לא הייתי ממליץ בכלל לצבוע ישירות על עיסת נייר מבלי לשים איזה פרימר או חומר אחר על זה שאפשר לשייף ולעשות חלק.
ספוילר:
דיקט(Plywood) - יצא לי לגלות את זה בעזרת נמרוד(תודה D:). דיקט זה שכבת עץ מאוד דקה ודי קלה שבין היתר החלק האחורי של הרבה ארונות עשוי ממנה. יש לו גמישות מסויימת שאין לעץ רגיל,אבל הגמישות שלו די מוגבלת והוא שביר. אני יודע שנמרוד ועומרי השתמשו בדיקט לכנפיים של אחת התחפושות שלהם,ושניתן להשתמש בזה בין היתר ליצירת חרבות.
ספוילר:
מקל מטאטא - אין דרך יותר פשוטה להסביר את זה. זה פשוט המקל של המטאטא! בגלל שזה עשוי מעץ מלא,זה די חזק. זה אלטרנטיבה למי שלא יכול להשיג צינורות PVC דקים,כי זה חזק וגם בצורה של צינור. החסרון העיקרי שאני רואה במקלות מטאטא זה שהם יכולים להיות טיפה כבדים אם משתמשים ביותר מדי. אבל אם משתמשים באחד רק בשביל לבנות בסיס לחרב,אז אני מניח שזה אמור להיות בסדר. ניתן להשיג את זה בחנות לחומרי בית,והם עולים בסביבות ה10 שקל

! אין על הסרטים הכחולים של נחלת בנימין 3>